טיפ #1
דברו בלשון נקבה
גיוס ושימור
דברו בלשון נקבה ויותר מזה - הקפידו על התייחסות בעגה מקצועית רלוונטית ומעצימה.
שפה ללא ספק מייצרת מציאות ומייצרת תודעה. משפט שגור אבל מוכר וידוע ומהותי בספורט. אז הגיע הזמן לשנות את התודעה המגדרית גם בספורט הישראלי.
השפה העברית היא שפה מגדרית, או יותר נכון "מחויבת מגדר" כיוון שהדקדוק שלה מחייב התייחסות למגדר. לעובדה הזאת יש השפעות חברתיות רבות – מצאו ששפות מגדריות יותר קשורות לאי-שוויון בין נשים וגברים ושבמדינות עם שפות מגדריות קיים אי-שוויון גדול יותר בעבודה, באשראי ובחינוך מאשר במדינות שדוברות שפות נייטרליות. בין היתר יכולה להיות גם השפעות על הביצועים של בנות ובנים בתחומים שונים. דוגמא טובה לכך היא המחקר של קריכלי-כץ ורגב (1) שהראה שפנייה לנשים בלשון זכר בעת ביצוע מטלה במתמטיקה פגע בביצועיהן לעומת פנייה בלשון נקבה.
בספורט ישנה נטייה אפילו מוגברת לדיבור בלשון זכר מסיבה פשוטה- רוב ענפי הספורט התחרותיים מאוכלסים כמעט לחלוטין ע"י גברים ולכן המאמנים, אנשי הצוות, השחקנים, אנשי מדיה וכו' רגילים לדבר במונחים בלשון זכר ואילו דווקא הדיבור בלשון נקבה נשמע חריג ומוזר. לדוגמא – מאמנים רבים נוהגים לקרוא לתפקידים בכדורגל – "בלם", "מגן", שוער" וכו'. יותר מזה – רבים המקרים שבהם המאמנים מדברים במונחים הזכריים אפילו כשהם משוחחים או מתדרכים קבוצת נשים(!). תדמיינו איך זה נשמע: "רונית בעמדת השוער, יעל בלם, איריס מגן ימין" וכו'. לא מוזר לכם/ן עדיין?
אז מי שחי/ה בעולם הספורט אולי לא ת/יופתע, אבל בשביל זה אנחנו כאן – להגיד שלא עוד – מהיום הגיע הזמן לדבר בלשון נקבה!
דוגמא מעניינת למאמן שאפילו לקח את זה שלב קדימה ומדבר גם על עצמו בלשון נקבה – שגיא בן דוד, מאמן כדורסל מילדים ועד בוגרות במועדון הכדורסל "עצמה מודיעין" מספר: "כשאני מאמן בנות אני מדבר כמו בת. אני מסביר להן – "מה אנחנו עושות, זורקות קולעות" הן צוחקות עלי ואומרות "שגיא אבל אתה לא בת". אבל אני אומר להן שכשאני מאמן אותן אני כן בת. הקטנות צוחקות אבל אחרי שבוע שבועיים מתרגלות ונשמע להן טבעי. והנערות כבר רגילות לזה. להרגשתי ומניסיוני זה תורם לאווירה יותר נינוחה בקבוצה ולהקשבה של השחקניות - ברגע שאני מדבר בלשון שלהן הן מרגישות שאני איתן ביחד באותה הסירה ולא מורם מהן או שונה מהן וזה תורם לרצון להקשיב ולהפנמה של התוכן באימון וללכידות הקבוצתית".
מרב שמש, המנהלת המקצועית של מחלקת הנשים בהפועל ת"א ומנהלת הדף שלנו מוסיפה – "יותר מזה, אני מציעה גם להקפיד על עגה מקצועית. לא עוד "בנות" אלא "שחקניות" או "ספורטאיות". לא עוד "קבוצת הנשים" אלא "הקבוצה הבוגרת" או "הבוגרות". תשתמשו במילים המקצועיות שיעצימו את הספורטאיות שלכן ויתנו להן תחושת מסוגלות והבנה שהן ספורטאיות, מקצועיות וחזקות. גם אם אתם בליגה השלישית ואפילו אם אתן מאמנות בנים – על כולם/ן זה עובד)".
לקריאה נוספת:
(1) Kricheli-Katz, T., & Regev, T. Do Gendered Languages Fail Women in Math?
בעברית: