top of page

אוגוסט  2022

ספורט, מגדר וכלכלה

ציפי אובזילר על בילי ג'ין קינג

טניסאית אולימפית ושחקנית נבחרת ישראל לשעבר מספרת על מורשתה ותרומתה לספורט הנשים של הטניסאית והפעילה הפמיניסטית בילי ג'ין קינג. 

ציפי אובזילר היא טניסאית אולימפית ואלופת ישראל בעבר. כיום מנהלת שני בתי ספר לטניס ויועצת מקצועית בטניס לשחקנים.יות, הורים ומאמנים בכל הרמות. במסגרת לימודי התואר הראשון שלה בחינוך וחברה בהתמחות בספורט , מהקריה האקדמית אונו. החליטה לעשות את עבודת הסמינריון שלה על שחקנית הטניס והפעילה לקידום ספורט נשים  בילי ג'ין קינג.

Billie_Jean_King,_2016_(cropped).jpg
ציפי אובזילר_זרקור.jpeg

איך הכרת את בילי ג'ין קינג?

כל חיי כטניסאית שמעתי את השם בילי ג'ין קינג, אבל בשנת 2000 סוף סוף זכיתי לפגוש אותה לראשונה פנים מול פנים. באותה תקופה שיחקתי בנבחרת של גביע הפדרציה, שכיום נקרא על שמה של בילי ג'ין קינג (בילי ג'ין קינג קאפ)  (בנבחרת ישראל לנשים בטניס, הטורניר המקביל של גביע דיוויס של הגברים). שבשנתיים האחרונות 

 

הצלחנו לעבור את שלב המוקדמות עם הנבחרת והזדמן לנו לשחק נגד ארה"ב. באותה תקופה היה מדובר בנבחרת שכללה שחקניות עילית כמו לינדזי דבנפורט, מוניקה סלש, מייגן שונסי, ליסה ריימונד, שחקניות שכולן שחקניות בין ה-15 הטובות בעולם ביחידים או בזוגות. ולנו ישראל הקטנה יצא לשחק נגדן. הקפטנית שלהן הייתה האחת והיחידה, בילי ג'ין קינג. בתקופה הזו לא ידעתי אם אני מעוניינת להמשיך לשחק טניס מקצועני ורק שיחקתי עבור נבחרת ישראל. במפגש  עצמו הפסדתי ללינדזי דבנפורט שהייתה מדורגת ראשונה בעולם 7-6 במערכה השלישית. למרות ההפסד זה היה משחק מטורף. אני, שבקושי הייתי עם דירוג אז, כמעט ניצחתי את  המשחק למספר אחת בעולם. בסיום אותו משחק ניגשה אלי מי אם לא בילי ג'ין קינג בעצמה וממש כעסה עלי. "איך זה שאני לא מכירה אותך", היא נזפה בי, "איך זה יכול להיות שאת לא משחקת טניס מקצועני? שאת לא במגרשים"?

בזכות אותו מפגש עם בילי ג'ין קינג חזרתי לשחק במשרה מלאה. בעיני זו התמצית של בילי ג'ין קינג - לבוא למישהי שהיא הרגע ראתה והגיד כזה משפט חצי ברצינות חצי בצעקה ולדחוף אותה לעשות משהו כזה. הזעזוע שהמפגש איתה גרם לי, רק מוכיח מה היכולות שלה. כבר הייתי בטוחה שסיימתי את הקריירה המקצוענית שלי, אבל בזכותה חזרתי לשחק טניס מקצועני בגיל 29, ושנתיים וחצי של עבודה מאוד קשה לאחר מכן, אפילו נכנסתי לדירוג של 100 הראשונות בעולם.

מאוחר יותר, כשכתבתי את עבודת הסמינריון שלי לתואר הראשון, החלטתי שהיא תעסוק בבילי ג'ין קינג, בפעילות שלה לקידום טניס הנשים, ובאופן בו היא הושפעה מהגל הראשון והשני של הפמיניזם בארה"ב.

"בעיני זו התמצית של בילי ג'ין קינג - לבוא למישהי שהיא הרגע ראתה והגיד כזה משפט חצי ברצינות חצי בצעקה ולדחוף אותה לעשות משהו כזה. הזעזוע שהמפגש איתה גרם לי, רק מוכיח מה היכולות שלה. כבר הייתי בטוחה שסיימתי את הקריירה המקצוענית שלי, אבל בזכותה חזרתי לשחק טניס מקצועני בגיל 29, ושנתיים וחצי של עבודה מאוד קשה לאחר מכן, אפילו נכנסתי לדירוג של 100 הראשונות בעולם. "

ציפי אובזילר_זרקור.jpeg

 

המאבק לשוויון והקמתו של איגוד הטניס לנשים

בשנות ה-60, השנים בהן בילי ג'ין קינג הייתה בשיאה, טניס הנשים היה חובבני לגמרי. אמנם גם לגברים עוד לא היה

איגוד טניס באותה התקופה, אבל בניגוד לנשים הם נהגו לקבל כספים "מתחת לשולחן". כלומר זה היה די ברור שאם השחקן הרומני, איליה נסטס, זוכה בגראן סלאם באליפות ארה"ב הפתוחה, הוא יקבל 10,000 דולר, בזמן שהזוכה בטורניר הנשים תקבל 100 דולר או רק כיסוי הוצאות.

בגיל 17 בילי ג'ין קינג כבר הייתה מדורגת רביעית בעולם, ובגיל 18 זכתה בגראן סלאם הראשון שלה. היא החזיקה שיא עולמי של 39 זכיות גראן סלאם ביחידים, זוגות ומיקס.

באותה תקופה, בשנת 63, יצא לאור ספרה של בטי פרידן "המסתורין הנשי", שחשף את שינוי אמות המידה של אישה שהופכת להיות אישה נשואה ומקדישה את כולה לעבודות הבית על חשבון ההתפתחות האישית והקריירה שלה [מוכר גם כ-"הבעיה שאין לה שם"]. בטי פרידן דיברה על פיתוח של נשים ועל האופן שבו גם אישה נשואה יכולה לשאוף לקדם את עצמה ולהתפתח. לספר הזה הייתה השפעה חברתית עמוקה על נשים רבות באותה תקופה, וביניהן גם בילי ג'ין קינג, שהייתה גם אישה מפורסמת וגם אחת הטניסאיות הטובות בעולם. השינוי המשמעותי התרחש ב-1972 כאשר קינג זכתה בפעם השנייה בגראן סלאם באליפות ארה"ב הפתוחה, אך בניגוד לזוכה לטורניר הגברים, היא לא זכתה בפרס כספי. בעקבות זאת היא הודיעה למארגני התחרות שהיא מסרבת לשחק בשנה הבאה, משום שלא יתכן מצב כזה שבו הגברים מקבלים פרס כספי והנשים לא. או שמקסימום "עושים להן טובה" ומממנים להן קצת הוצאות. בסופו של דבר, מארגני התחרות הסכימו לתנאים שלה, והיא יצרה שינוי מדהים עבור טניס הנשים. שנים לאחר מכן אליפות ארה"ב הפתוחה נותרה הגראן סלאם היחיד שחילק פרסי זכייה זהים לגברים ולנשים. אני חושבת שרק לפי 20 שנה בערך, שאר הגראן סלמים השוו את כספי הזכייה.

קודם כל היא הייתה אישיות. היא הייתה ספורטאית מאוד מוערכת ומספר אחד בעולם. כולם הכירו אותה, כולם רצו שהיא תבוא לשחק בתחרויות הכי גדולות. לדברים שהיא אמרה הייתה משמעות והם היו צריכים להילקח בחשבון. בנוסף, היא באמת נלחמה עבור זכויות הנשים בטניס. אחרי שהיא התגרשה היא יישמה באופן אישי את המסרים של היציאה מ"כלוב הזהב" [מתוך "המיסתורין שני" של בטי פרידן]. היא לא פחדה להגיד את מה שהיה לה להגיד, והיא נלחמה גם עבור אחרות.

כיצד היא הצליחה לעשות זאת?

 

בילי ג'ין קינג יזמה את הקמתו של איגוד טניס הנשים הבינלאומי ה-WTA, עוד לפני שהוקם איגוד טניס הגברים, ה-WTA. היא פנתה באופן אישי לטניסאיות המובילות מהטופ העולמי, אחת אחת, ואמרה להן שזה מאוד חשוב שהן יתאגדו לאיגוד משלהן, מאחר ולא ייתכן שהן לא ירוויחו כמו הגברים. בסופו של דבר היא הצליחה לאסוף תשע טניסאיות בכירות שפרשו והקימו את האיגוד. כיום האיגוד הזה מונה 2500 טניסאיות מכל העולם.

 מה היתרונות שהאיגוד נתן להן?

קודם כל, האיגוד הפך את הטניס מחובבני למקצועני בכל הנוגע לפרסים כספיים. קיום תחרותיות בצורה מסודרת לנשים, ולא רק במקביל או בנלווה לתחרויות הגברים, ויצירת שיטת דירוג מאורגנת ומסודרת שאפשרה למקצע את הענף. החל משנות ה90 היו שינויים והשוואות תנאים נוספים כגון סיוע במימון הוצאות לינה למאמנים.ות או הסכמים עם חברות ביגוד שהיו מעניקות בגדים לטניסאים הבכירים, אך לא לטניסאיות. וכמובן השוואת הפרסים בשאר הטורנירים.

בילי ג'ין קינג עצמה הפכה בשנת 1973 לספורטאית הראשונה שהרוויחה 100,000 דולר בשנה. סכום בלתי נתפס באותה תקופה. התמיכה התקשורתית והשינויים החברתיים סייעו לה לגייס הרבה נותני חסות. יחד עם זאת חשוב לציין שברגע שהיא התגרשה מבעלה ונחשפה העובדה שיש לה בת זוג, היא איבדה את כל החסויות שלה לשש-שבע שנים.

במה הטניס שונה מענפים אחרים? למה זה עבד דווקא שם ולמה הקשיבו לה?

קודם כל היא הייתה אישיות. היא הייתה ספורטאית מאוד מוערכת ומספר אחד בעולם. כולם הכירו אותה, כולם רצו שהיא תבוא לשחק בתחרויות הכי גדולות. לדברים שהיא אמרה הייתה משמעות והם היו צריכים להילקח בחשבון. בנוסף, היא באמת נלחמה עבור זכויות הנשים בטניס. אחרי שהיא התגרשה היא יישמה באופן אישי את המסרים של היציאה מ"כלוב הזהב" [מתוך "המיסתורין שני" של בטי פרידן]. היא לא פחדה להגיד את מה שהיה לה להגיד, והיא נלחמה גם עבור אחרות.

היתרון שלה היה שהיא הכירה את הדברים מבפנים, היא חוותה את חוסר השוויון על בשרה. היא הציפה את הנושא והיא לא הפסיקה לדבר על זה. בשנת 1972 היא הפכה לאישה הראשונה שקיבלה עמוד שער במגזין "ספורט אילוסטרייטס". כלומר המעשים שלה עוררו הדים. בסוף זה גם עניין של תזמון. בתקופה שבה גם התגבש טייטל 9 השטח היה מוכן למאבק שלה. התקשורת תמכה וסיקרה את המאבק בהרחבה. אני חושבת שהיו פה המון דברים שהתחברו יחד. אבל בסוף אני מאמינה שמה שהוביל לשינוי היה העובדה שהיה מדובר בשחקנית מהטופ העולמי, שבאה עם אמירה מאוד ברורה, וסחפה אחריה שחקניות נוספות מהטופ העולמי.

בילי ג'ין קינג והסרט קרב המינים

זה קרה בשנת 1973. בובי ריגס, שטען שטניסאית אישה אינה יכולה לנצח ספורטאי גבר, אפילו אחד כמוהו שכבר פרש. ריגס פנה לבילי ג'ין קינג מספר פעמים על מנת שתתחרה מולו, והיא אמרה לו :"תשמע אתה לא מעניין אותי. לא מעניין אותי לשחק נגדך משחק אני לא צריכה את כל הברדק הזה מסביב". הוא כבר היה מבוגר ולא בשיאו, אבל עדיין שחקן עבר מוכר מהטופ העולמי. לאחר שהוא ניצח טניסאית אחרת שכן נענתה להצעה, קינג אמרה "אוקי. אני חייבת למען הדגל. אני חייבת לבוא ולשחק נגדו ולהציל את הכבוד שלנו". בסופו של דבר היא ניצחה את המשחק בשלוש מערכות מתוך חמש מלאות, כפי שנהוג במשחק הגברים.

את המשחק עצמו הגיעו לראות כ-30,000 איש. הוא שודר ב-37 מדינות, ומעל 50 מיליון איש צפו בו בשידור חי בטלוויזיה בכל העולם. מדובר בחשיפה אדירה, בטח עבור אישה ובאותה התקופה. המשחק והניצחון הביאו לקינג הרבה חסויות, אבל מעבר לכך הם קידמו בצורה משמעותית את טניס הנשים כולו. המשחק והקהל שהוא משך אליו, הוכיחו את  הפוטנציאל והעניין הרב שיש בטניס הנשים, והביאו ספונסרים נוספים, שאפשרו לקיים יותר תחרויות. 

"את המשחק עצמו הגיעו לראות כ-30,000 איש. הוא שודר ב-37 מדינות, ומעל 50 מיליון איש צפו בו בשידור חי בטלוויזיה בכל העולם. מדובר בחשיפה אדירה, בטח עבור אישה ובאותה התקופה. המשחק והניצחון הביאו לקינג הרבה חסויות, אבל מעבר לכך הם קידמו בצורה משמעותית את טניס הנשים כולו. המשחק והקהל שהוא משך אליו, הוכיחו את  הפוטנציאל והעניין הרב שיש בטניס הנשים, והביאו ספונסרים נוספים, שאפשרו לקיים יותר תחרויות." 

800px-USA_Fed_Cup_1966_Turin.jpg

למה כל כך חשוב לך לספר את הסיפור של בילי ג'ין קינג?

אני מאמינה שבסופו של דבר על מנת לייצר שינויים בהווה בשביל העתיד, צריך קודם כל ללכת אחורה ולחקור מה היה בעבר. לי באופן אישי כטניסאית וכמישהי שעבדה מאוד קשה כדי לקדם את טניס הנשים בארץ, דברים כמו תקציבים שווים לגברים ונשים בטניס הישראלי, קידום מספר התחרויות הבינלאומיות לנשים בארץ בדומה לגברים.  עמלתי קשות לצד אנשים נוספים כדי לקדם את הדברים האלה ונוספים, שהיום נתפסים כמובנים מאליהם.

אני חושבת שאנחנו צריכות וצריכים לשמוע הרבה יותר על מישהי כמו בילי ג'ין קינג, על הדברים שהיא עשתה וקידמה, ולהבין איך הפעולות שלה יצרו שינוי והובילו לדברים טובים בזכות העובדה שהיא סירבה להרים ידיים.

 

אנשים לא יודעים שאיגוד הנשים הוקם שנה או שנתיים לפני איגוד הגברים, ומי בכלל ידע שטניס הנשים היה חובבני והגברים הרוויחו כסף ונשים לא. הדברים האלה לא קורים סתם. אז לי באופן איש זה מאוד חשוב, להראות מה קרה בעבר, ואיך מה שקיים היום קיים בזכות מאבקים שהתקיימו בעבר. אני חושבת שכל ספורטאית צריכה להכיר את ההיסטוריה הזו. על מנת שנבין באמת היכן אנחנו היום ולאן אנחנו רוצות להגיע, אנחנו חייבות ולחייבים לדעת מה היה אז.

bottom of page