top of page
סטריפ_מחזור באולימפיאדה.jpg
אולימפיאדה
אולימפיאדה
logo.png

אוגוסט 2021

לקבל מחזור באולימפיאדה 
 למה חשוב לדבר על המחזור החודשי של ספורטאיות, ומיהן הספורטאיות  והחוקרת ששברו את הטאבו?

"כאבי בטן" , "בעיות נשיות" אלו הם שלל הכינויים בהם השתמשו לתאר את כאבי המחזור של לונה צ'מאטאי שכנראה גרמו לה לפספס את מדליית הארד במרתון טוקיו 2020.  צ'מטאי עצמה החליטה לדבר על כך באופן ישיר בפוסט שכתבה, דווקא בגלל שרוב הספורטאיות אינן מעיזות לדבר על הנושא. "אנחנו צריכים לנרמל את השיח סביב האתגרים של האתלטיקה הנשית. אני מרגישה שעלי לקחת אחריות ולסייע בשבירת הטאבו סביב המחזור הנשי" כתבה.  למעשה לונה צ'מטאי ממשיכה את דרכה של פו יואנהוי, השחיינית הסינית שבאולימפיאדת ריו האחרונה יצאה מהבריכה כשהיא נאנקת מכאבים, והתנצלה על ההופעה החלשה שלה שמנעה מסין את מדליית הזהב במרוץ השליחות. היא הסבירה שהיא סובלת מעייפות וכאבים כתוצאה מהווסת שלה. ההודעה שלה מול המצלמות שברה את מחסום השתיקה סביב הנושא של המחזור החודשי של הספורטאיות, במיוחד במדינתה סין, בה השיח על הנושא נתפס כטאבו חברתי, ואנשים רבים לא ידעו שניתן בכלל לשחות בזמן הווסת.

גם כאשר נשים נכללו במחקר, הן תמיד נבדקו בשלב במחזור החודשי בו רמת ההורמונים כמו אסטרוגן ופרוגסטרון היו הנמוכות ביותר, על מנת לצמצמם למינימום את ההשפעה שלהם על המחקר. אחת ההשלכות של הבחירה הזו, היא שיש בידינו מעט מאוד מידע על ההשפעה שיש להורמונים הללו על התהליכים הפיסיולוגיים הייחודיים לנשים ספורטאיות, החל מלחץ דם ועד חילוף החומרים שלהן.

ציוץ_פו יונהאי.jpg

אחת השאלות שקשה להתעלם מהן היא, כיצד יתכן שתופעה פיזיולוגית המשפיע על כל ספורטאית, אינה מדוברת במקצוע בו כל מדד פיזיולוגי נבחן ונמדד לפרטי פרטים לפני כל תחרות? מדוע בעוד כל פציעה או בעיה רפואית או מנטלית של ספורטאי או ספורטאית באולימפיאדה מסוקרת בהרחבה, כאבי מחזור מכונים בשם הקוד "בעיות נשיות"? מי שהחליטה להרים את הכפפה, ולהתעמק בנושא, היא ד"ר ג'ורג'י ברויינבלס, חוקרת ומדענית מחברת ייעוץ הספורט אורקו שעוסקת במקסום יכולות של ספורטאים וספורטאיות. מחקריה של ברויינבלס והצוות שלה הראו את תת הייצוג ממנו סובלות נשים ובעיקר נשים בתקופת הווסת במחקרים של רפואת ספורט. כדי לתת מענה לתופעה ברויינביס פיתחה אפליקציה ייחודית שמתאימה פתרונות ברמת אורח החיים של הספורטאית (תזונה, שינה, עצימות אימון) לסימפטומים של המחזור החודשי הייחודיים לכל ספורטאית.

ברויינבלס הראתה שבאופן היסטורי, ניסויים קליניים רפואיים נערכו בעיקר על נבדקים גברים. הסיבה לכך הייתה שנשים נתפסו כבעלות יותר משתנים ביולוגיים שעשויים להטות את המחקר, בשל השינויים ההורמונליים שהגוף שלהן עובר במהלך המחזור החודשי. מחקר על גברים אפשר להגיע לתוצאות משמעותיות עם פחות נבדקים, או במילים אחרות-בעלויות נמוכות יותר. ההנחה הייתה שממילא גברים יכולים לייצג גם נשים, ולכן שנים של הדרת נשים ממחקרים רפואיים לא נתפסו כגורם שמשפיע לרעה על נשים (1). בסקירה של מחקרים בתחום רפואת הספורט שנערכו בין 2011 ל2013, נמצא שאחוז הנבדקות עמד על כ35% בממוצע לעומת 65% גברים. אך נתון משמעותי יותר הוא שגם כאשר נשים נכללו במחקר, הן תמיד נבדקו בשלב במחזור החודשי בו רמת ההורמונים כמו אסטרוגן ופרוגסטרון היו הנמוכות ביותר, על מנת לצמצמם למינימום את ההשפעה שלהם על המחקר. אחת ההשלכות של הבחירה הזו, היא שיש בידינו מעט מאוד ידע על ההשפעה שיש להורמונים הללו על התהליכים הפיסיולוגיים הייחודיים לנשים ספורטאיות בעת מאמץ גופני, החל מלחץ דם ועד חילוף החומרים שלהן. כך למעשה מונצח הפער המשמעותי בידע הרפואי והמעטפת הרפואית בין ספורטאיות וספורטאים (1). פער קריטי להצלחתן או חוסר הצלחתן של ספורטאיות מקצועניות, ואף יכול להוביל לפציעות.

ציטוט _לונה.jpg

הפוסט של לונה צ'מטאי 7.8.2021

באמצעות האפליקצייה שפיתחו, בחן הצוות של  ד"ר ברויינבלס את השפעות המחזור החודשי על 6812 נשים בוגרות בזמן פעילות גופנית. הסימפטומים הבולטים כללו: שינוי במצב הרוח (90.6%), עייפות/חולשה (86.2%), התכוצויות בבטן (84.2%) וכאבים בחזה (83.1%).
המסקנה הייתה שסימפטומים הקשורים  למחזור חודשי הם מאוד נפוצים בקרב נשים שעושות פעילות גופנית, ושקיים צורך במחקר נוסף בנושא.

מי שהבינה את החשיבות של המעקב אחרי המחזור החודשי של הספורטאיות להצלחה המקצועית שלהן כבר ב2016, הייתה מאמנת נבחרת הנשים של ארה"ב, שהזמינה את ד"ר ברויינבלס לחבור לצוות הרפואי של שחקניות הנבחרת. מאחר ומדובר בנבחרת של 23 שחקניות, המטרה לא הייתה "לתזמן" את הווסת, אלא בעיקר ללמוד כיצד להתאמן ולשחק לצידה בצורה מיטבית,שתסייע לצמצמם את הקשיים שחלק מהשחקניות עשויות לחוות. ברוינבייס החלה לעקוב אחר הזמנים וההשפעות הפיזיולוגיות של המחזור החודשי הייחודיות לעל שחקנית, ובאמצעות גיוון באימונים בימים מסויימים, שינוי התפריט התוזנתי, הרגלי שינה ועוד פיתחה עם הצוות הרפואי של הנבחרת דרכים להפחית את ההשפעות של המחזור החודשי והווסת על יכולותיהן של השחקניות. שינוי נוסף שקרה כתוצאה מכך הוא השינוי בשיח בקבוצה. כלומר אם קודם לכן שחקניות לא נהגו לדבר ולשתף על המחזור החודשי שלהן עם מאמנים והצוות המקצועי, כעת ישבו עם כל אחת כדי לשמוע מה משך המחזור החודשי שלה, כמה הוא קבוע, אלו סימפטומים היא חווה במזמן ואחרי הווסת.  מתוך המידע הזה פיתחה ד"ר ברוייינבלס יחד עם הצוות שלה באורקו אפליקציה שתסייע לדייק את המעקב, ולסייע לכל ספורטאית  למקסם את היכולות שלה (3).

באמצעות האפליקצייה שפיתחו , בחן הצוות של  ד"ר ברויינבלס את השפעות המחזור החודשי על 6812 נשים בוגרות.  הסימפטומים הבולטים היו שינוי במצב הרוח (90.6%), עייפות/חולשה (86.2%), התכוצויות בבטן (84.2%) בכאבים בחזה )83.1%). המסקנה הייתה שסימפטומים הקשורים  למחזור חודשי הם מאוד נפוצים בקרב נשים שעושות פעילות גופנית, ויש צורך לחקור אותם (2).

ברויינבלס התייחסה גם לטאבו החברתי סביב הדיבור על המחזור החודשי של נשים וההשלכות שלו:

"אני חושבת שבמשך זמן כה רב אנשים התייחסו למחזור החודשי כמשהו מלוכלך או כבדיחה" אך עבור נשים המחזור החודשי האו כמו סימן חיוני חמישי, חשוב באותה מידה כמו לבריאות שלהן כמו קצב הלב, לחץ דם, דופק , וטמפרטורת הגוף (5). אין הוכחה שאישה לא יכולה להיות בשיאה מבחינה ספורטיבית בכל תקופה של החודש או המחזור, אבל היא צריכה לדעת כיצד לשמור על עצמה, וכיצד להתנהל כדי לעשות זאת " (4)

היא חוזרת וטוענת שיש חשיבות רבה למחקר נוסף בנושא למען קידום נשים ספורטאיות. 41% מהנשים שחקרה דיוחו שהן מאמינות שלווסת יש השפעה שלילית על הפעילות הגופנית שלהן, נתון המצביע על  צורך ברור לייצר עוד נתונים ובסיס מחקרי על השפעת המחזור החודשי על הפעילות הגופנית של נשים ספורטאיות, שעל בסיסם יהיה ניתן לייצר את המעטפת הרפואית, ותנאי האימון המתאימים לכל ספורטאית (1).

לקריאה נוספת:

 

 

  1. Bruinvels, G., Burden, R. J., McGregor, A. J., Ackerman, K. E., Dooley, M., Richards, T., & Pedlar, C. (2017). Sport, exercise and the menstrual cycle: where is the research?.

  2. Bruinvels, G., Goldsmith, E., Blagrove, R., Simpkin, A., Lewis, N., Morton, K., ... & Pedlar, C. (2021). Prevalence and frequency of menstrual cycle symptoms are associated with availability to train and compete: a study of 6812 exercising women recruited using the Strava exercise app. British Journal of Sports Medicine, 55(8), 438-443. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33199360/

  3. https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4842093,00.html

  4. https://www.haaretz.co.il/sport/world-soccer/.premium-MAGAZINE-1.7529995

  5. https://www.goodmorningamerica.com/wellness/story/uswnt-period-tracking-win-world-cup-64709450

bottom of page