top of page
יהודית כהנא3.JPG
יהודית כהנא3.JPG

צילום: יהודית כהנא

יהודית כהנא3.JPG

ספורט עממי

צילום:יהודית כהנא

רוכבות ביחד
כיצד הסרת חסמים של נשים בספורט יכולה לשפר את אורח החיים ורמת החיים בעיר?

כחלק מהרצון להעלות את מספר הרוכבים והרוכבות בתל אביב, ולשפר את הפקקים והזיהום בעיר, ערכו ד"ר ולריה סייגלשיפר וד"ר יעל חסון ממרכז אדוה מחקר עבור הרשות לחוסן ושוויון מגדרי בעיריית תל אביב-יפו.  המחקר בדק את החסמים והגורמים שיכולים להעלות את מספר הרוכבים בעיר. אחד הממצאים הבולטים שעלה הן מהספרות המחקרית והן מסקרים של עיריית תל אביב, היה שנשים במקרים רבים מהוות מיעוט מתוך אוכלוסיית הרוכבים בעיר. בתל אביב  למשל , רק 23% מהנשים הצהירו שהן רוכבות, לעומת 43% מהגברים. המשמעות של הנתון הזה היא שיש פוטנציאל גדול להעלאת כמות הרוכבים במידה ונדע להבין ולפצח מה הם החסמים שמונעים מנשים לרכב, ונשכיל למצוא את המענה המתאים לחסמים הללו. 

המחקר של מרכז אדוה ועיריית תל אביב-יפו, מצא מספר חסמים מגדריים המונעים מנשים לרכב על אופניים בעיר. למשל נשים חשו חוסר ביטחון ברכיבה על אופנים כאשר אין שביל אופניים מיועד והעדיפו לנסוע בנתיבי אופניים מופרדים מהכביש. נשים היו זקוקות למסלולים שמקשרים בין מקומות עבודה ומוסדות חינוך, משום שהן לרוב היו אלה שנטו לעשות את הסידורים המשפחתיים. אך בנוסף לחסמים ה"טכניים" הקשורים לתשתיות בעיר, גורם משמעותי נוסף ומשמעותי לא פחות מזכיר לנו שברכיבה, כמו בענפי ספורט רבים אחרים נשים סובלות מחסמים הקשורים לתפיסות תרבותיות, חברתיות ומגדריות. אותן תפיסות, שמעבירות את המסר שפעילות פיזית וספורטיבית אינה מתאימה לנשים וגורמות לנשים רבות

להאמין שרכיבה היא פשוט לא בשבילן.

גם אילת טל, שעשתה את מחקר התזה שלה סביב חווית הרכיבה של קבוצת רכיבה של ילדות (ראו "חוקרות את המגרש עם אילת טל), מצאה שהמסר הזה מוטמע אצל ילדות כבר בגיל צעיר. ילדות שבוחרו ללמוד לרכב באופני שטח, נחשפו למסרים מגדריים המתנגשים עם המסר שמרחב הרכיבה פתוח ובטוח עבורן. היא חשפה שיח חברתי של זהירות ופגיעות המופנה לילדות אך לא לילדים. שיח שמחליש את הילדות, ומעכב את היכולת שלהן לרכוש את הביטחון והתעוזה שהן רוכשות במהלך הרכיבה.

יחד עם זאת, אחד הממצאים המעודדים במחקר של מרכז אדוה, הוא שעצם הרכיבה משנה את התפיסות של נשים לגבי עצמן. כלומר אם נעודד נשים לנסות לרכב, קיים סיכוי שיתחילו להאמין רכיבה מתאימה להן. על מנת לעשות זאת הומלץ על ארגון ימי חשיפה והפנינג שיאפשרו לתושבים ולתושבות לחוות חוויה חיובית מהרכיבה, הקמת קבוצות רכיבה מאורגנות עבור נשים, ומפגש בין רוכבות מנוסות לחדשות (מנטורינג), על מנת להגביר את תחושת הביטחון של הרוכבות החדשות.

אחד הממצאים המעודדים במחקר של מרכז אדוה, הוא שעצם הרכיבה משנה את התפיסות של נשים לגבי עצמן. כלומר אם נעודד נשים לנסות לרכב, קיים סיכוי שיתחילו להאמין רכיבה מתאימה להן. על מנת לעשות זאת הומלץ על ארגון ימי חשיפה והפנינג שיאפשרו לתושבים ולתושבות לחוות חוויה חיובית מהרכיבה, הקמת קבוצות רכיבה מאורגנות עבור נשים, ומפגש בין רוכבות מנוסות לחדשות (מנטורינג) 

ואת הכפפה הזאת הרימו שני טל ואדוה אסל, מובילות המיזם החברתי She Sports, פלטפורמת ספורט לקידום ופיתוח נשים, כשנתקלו במחקר במסגרת סקירה שעשו על צרכים של הנשים בעיר:    

 

"כשראיתי את המחקר אמרתי לעצמי: "זה בדיוק מה שנעשה ביום האישה. המסקנות של המחקר מאוד התחברו לצורך שעלה מנשים לאירועים מהסוג הזה, לאחר מרוץ הריצה והאופניים שארגנו למען העלאת המודעות לסרטן השד."   

 

וכך, ביום האישה יזמו נשות She Sports אירוע רכיבה משותפת של נשים בצירים מרכזיים בתל אביב. המשתתפות רכבו כקבוצה על כל סוגי הגלגלים - אופניים, סקטבורד, רולרבליידס, מפארק הירקון, דרך טיילת תל אביב ועד גן צ'ארלס קלור. מטרת הרכיבה הקבוצתית הייתה לעודד שימוש של נשים בכלי תחבורה אלטרנטיביים במרחב הציבורי ולגבש קבוצת נשים

סביב רכיבה משותפת. קבוצה שתהפוך לשער הכניסה של הנשים ברכיבה.

ואכן התוצאה לא איחרה לבוא. ממש כפי שצפו במחקר, התגבשה בעקבות האירוע קבוצת רוכבות תל אביביות, נשים נחשפו לצורות רכיבה שונות והדבר התבטא בפועל ברכישה מרוכזת של סקטייבורדס ובביקוש (וביצוע) אימונים קבוצתיים לנשים לרכישת מיומנויות רכיבה. כלומר אותה פלטפורמה שיצרה עבור נשים את התנאים המתאימים להן לעסוק בספורט, הייתה גם המפתח לשינוי לאורח חיים עבור תושבי העיר.

שני טל מסבירה כיצד הצליחו להביא את הנשים לאירוע:

"בחרנו לציין את יום האישה ברכיבה משותפת (של כל סוגי הגלגלים), כי רכיבה זה שווה, בריא וירוק וגם כי בתל אביב מסך כל רוכבי אופניים בעיר רק 23% הן נשים,כשאת חלק מהחסמים- בטחון אישי במרחב, ודימוי ונראות נשית, רצינו לפרוץ בזכות הרכיבה"

צילום: יהודית כהנא

יהודית כהנא 2.JPG
"כשראיתי את המחקר אמרתי לעצמי: "זה בדיוק מה שנעשה ביום האישה. המסקנות של המחקר מאוד התחברו לצורך שעלה מנשים לאירועים מהסוג הזה, לאחר מרוץ הריצה והאופניים שארגנו למען העלאת המודעות לסרטן השד."   וכך, ביום האישה יזמו נשות She Sports אירוע רכיבה משותפת של נשים בצירים מרכזיים בתל אביב."

."
שני טל:מייסדת she sports

לקריאה נוספת:

מחקר מרכז אדוה:

ולריה סייגלשיפר ויעל חסון, רוכבות אבל פחות: רכיבה על אופניים במרחב העירוני במבט מגדרי 20.02.2021

https://adva.org/he/bicycle-women/

לראיון עם אילת טל על ממצאי התזה שלה בפינת "חוקרות את המגרש":

https://www.migrashmishela.org.il/post/%D7%90%D7%99%D7%9C%D7%AA-%D7%98%D7%9C

bottom of page