top of page
Beach Volleyball Game
Swimming Pool
Group of Road Bikers

צילום: יהודית כהנא

תחרותיות

מתחרות בטופ
האם יש הבדלים מגדריים בתחרותיות בספורט המקצועני?

ד"ר דניאלה כהן היא נוירופסיכולוגית, אשר מתמחה בעבודה עם ספורטאים וספורטאיות לשיפור בביצועים ותהליכים מנטליים דרך עולמות מגוונים ובעיקר דרך שימוש בכלי המיינפדפולנס. דניאלה היא גם טניסאית לשעבר,מרצה במכללה האקדמית לוינסקי וינגייט, ומלווה את הקמפיין האולימפי לפריז 2024. 


 

דניאלה כהן.jpeg

כיצד את מגדירה תחרותיות?

תחרותיות היא פן בהתנהגות האנושית-חברתית אשר בא לידי ביטוי בתחומים שונים, כגון ספורט, עסקים ועיסוקים אקדמיים. בפן הביולוגי, היא מקדמת יכולות למידה ומוטיבציה, ובכך עוזרת לנו להיות טובות וטובים  יותר במה שאנחנו עושים.

האם את רואה הבדלים בתחרותיות בין גברים לנשים?

כנוירופסיכולוגית אשר מלווה ספורטאים וספורטאיות מקצועיים בתהליכים מנטליים בשטח, איני רואה הבדלים מגדריים ברמת התחרותיות בין ספורטאיות לספורטאים המגיעים לרמות הגבוהות. יחד עם זאת ישנם הבדלים בולטים לעין באופן בו התחרותיות שלהם באה לידי ביטוי:

"כנוירופסיכולוגית אשר מלווה ספורטאים וספורטאיות מקצועיים בתהליכים מנטליים בשטח, איני רואה הבדלים מגדריים ברמת התחרותיות בין ספורטאיות לספורטאים המגיעים לרמות הגבוהות. יחד עם זאת ישנם הבדלים בולטים לעין באופן בו התחרותיות שלהם באה לידי ביטוי"

התנהגות בזמן תחרות – תחרותיות מוחצנת לעומת תחרותיות מופנמת

בעוד שבקרב ספורטאים גברים הביטוי של התחרותיות הוא מוחצן, ומאפשר לראות את היריבות בצורה ברורה, בקרב ספורטאיות ביטויים של תחרותיות נוטים להיות מתחת לפני השטח, ויבואו לידי ביטוי בשתיקות או התנהגויות אחרות שקשה יותר להבחין בהן ממבט ראשון.

 

גברים למשל נוטים יותר לבטא את התחרותיות שלהם באמצעות עימות ישיר, כמו תוקפנות פיזית, ויכוחים, או שימוש ב'טראש טוק', כדי להשיג יתרון על היריבים שלהם. כך לדוגמא אם ניכנס לחדר הלבשה של קבוצת נערים בכדורסל, נוכל להבחין על פי סגנון הדיבור (הקנטות, דיבור נעים) היכן יש יריבות בקבוצה (למשל בין שחקנים המתחרים על אותה עמדה) או חברות (ברית מול שחקני הקבוצה היריבה).

 

נשים, לעומתם, נוטות לבטא תחרותיות באופן עקיף, כמו רכילות והתנהגויות פאסיביות-אגרסיביות ("שתיקות רועמות"). כשמזהים את ההתנהגויות האלו, ניתן לראות אותן באופן בולט בחדר ההלבשה, כמו אצל הגברים. בקרב ספורטאיות ניתן לראות גם יותר עיסוק בהשוואה חברתית לנשים אחרות במעגל החברתי שלהן, כאמצעי להעריך את רמת ההצלחה היחסית שלהן, מנהג שאינו נהוג כמעט בקרב גברים בספורט תחרותי.

בעוד שבקרב ספורטאים גברים הביטוי של התחרותיות הוא מוחצן, ומאפשר לראות את היריבות בצורה ברורה, בקרב ספורטאיות ביטויים של תחרותיות נוטים להיות מתחת לפני השטח, ויבואו לידי ביטוי בשתיקות או התנהגויות אחרות שקשה יותר להבחין בהן ממבט ראשון.

ההקשר תרבותי – השפעת ההבדלים בסוציאליזציה של בנים ובנות בחברה על ביטוי התחרותיות

גם להקשר התרבותי בו אנחנו חיים יש השפעה על רמת התחרותיות שלנו. בחברה שמעניקה ערך גבוה ליחיד, ומחנכת את הילדים לערכים אלו, סביר להניח שנראה יותר אנשים תחרותיים ללא קשר למגדר ולהיפך. ניתן לראות כיצד אותם ערכים יבואו לידי ביטוי באופי התחרותיות שלהם. לדוגמא אם אומרים לילדה ״תהיי הכי טובה״ או אם אומרים לה ״ערך הקבוצה הוא מעל הכל״ תפיסת התחרותיות שלה תתעצב בהתאם. בהקשר המגדרי בנים עדיין מחונכים לתכונות המקושרות להישגיות ותחרותיות כמו אגרסיביות, נחישות, אסרטיביות, תכונות שהן מוערכות יותר כאשר הן מזוהות עם בנים. בנות לעומת זאת יקבלו הערכה על תכונות שאינן מתחברות לתחרותיות כמו מראה חיצוני, עדינות, פשרנות, וחברותיות. יחד עם זאת, ככל שהספורטאיות מגיעות לרמה מקצועית ותחרותית גבוהה יותר, כך ההבדלים בהתייחסויות מתמעטים. לכן ההשפעה המשמעותית על עיצוב תפיסת התחרותיות של ילדות מתרחשת עוד לפני שהן הופכות להיות ספורטאיות תחרותיות.

 

חשוב לציין שמעבר להבדל המגדרי, ישנם גם הבדלים אינדיבידואלים ברמת התחרותיות, אשר אינם קשורים ישירות למגדר, כמו הנטיות האישיות של הספורטאית או הספורטאי, הגיל, ועוד.

 

סוג הענף - קבוצתי מול יחידני

בענפי ספורט קבוצתיים ניתן לראות כיצד תהליכי סוציאליזציה שונים של נשים וגברים באים לידי ביטוי בצורת הביטוי של התחרותיות. כך בספורט קבוצתי גברים יתעדפו זכייה בכל מחיר, בעוד נשים יתעדפו את מערכות היחסים והשמירה על ההרמוניה החברתית ביניהן במקום הראשון. החלטה של שחקנית כדורגל למשל, האם למסור לשחקנית אחרת בקבוצה, עשויה להיות מושפעת מהיחסים איתה מחוץ למגרש (האם הן רבו קודם לכן, האם יש ביניהן תקשורת טובה) גם אם הדבר אינו בהכרח משרת את הניצחון של הקבוצה. זוהי תופעה שנראה אצל ספורטאים גברים לעיתים נדירות. אצלם נראה יותר הפרדה בין היחסים שמחוץ למגרש וההחלטות שמתרחשות בתוך המגרש.

 

בספורט יחידני לעומת זאת, ההבדלים הללו כמעט ואינם באים לידי ביטוי. אחת הדוגמאות הבולטות בעיניי, הוא ענף הג׳ודו שבו אני מלווה מספר ספורטאיות. בענף הזה החשיבה הקבוצתית (כחברות נבחרת) כמעט ואינה קיימת. הספורטאית רוצה להיות הכי טובה בשביל עצמה, ולאחר מכן יבוא כל השאר לידי ביטוי. וזאת בצורה הפוכה ממה שראיתי אצל נשים בענפים הקבוצתיים.

 

לסיכום, התחרותיות של גברים ונשים מעוצבת על ידי מגוון גורמים שתורמים לשונות בין המינים, ביניהם הסוציאליזציה בהקשר התרבותי-חברתי הספציפי, צורת ביטוי התחרות וסוג הענף. בעוד שיש כמה הבדלים בולטים בין התחרותיות של גברים ונשים, הבדלים אלו אינם מוחלטים ויש שונות משמעותית בכל מגדר. חשוב לציין שבהקשר של ספורט, נשים הן תחרותיות בדיוק כמו גברים, אך הדרך שבה הדבר יבוא לידי ביטוי תהיה שונה. ככל שהערכים החברתיים ותפקידי המגדר ממשיכים להתפתח, סביר להניח שגם ההבדלים בצורות הביטוי שלתחרותיות של גברים ונשים תושפענה בהתאם  

bottom of page