top of page

טיפ #9
ווסת ראשונה  

בריאות
כיצד נסייע לספורטאית להתמודד עם קבלת הווסת הראשונה?
"פתאם פעם בחודש הילדה נעלמת לשלושה ארבעה ימים וקצת לא מרגישה טוב. היא מתביישת לספר, ולפעמים אני יודעת על זה רק דרך אמא שלה. הראשונות שקיבלו את הווסת בקבוצה ממש התביישו. הן אפילו לא סיפרו על זה אחת לשנייה. הן עוד לא כל כך הבינו מה קורה ולא הרגישו בנח לפתוח את הדברים האלה עם החברות, כי זה משהו שהן גם לא דיברו עליו ביום יום, גם לא בבית הספר. ועלה פחד ש "מה אם יצא לי במים?  והקבוצה תראה ואני לא אספיק ללכת לשירותים, ומה יגידו..."  שחייה זה לא רק תחבושת ויאללה אפשרת לעשות ספורט. צריך לשים טמפונים שזה משהו קצת יותר קשה ולא נעים. אני זוכרת את עצמי בשנה שנתיים הראשונות, נמנעת מלעשות את זה , נשארת בבית מפסידה אימונים ובוכה. הייתי ברמה של מדליות באליפות ישראל, וזה כבר היה קריטי לא להגיע לשבוע אימונים."
בל הירש, מאמנת שחייה לילדים ונערות

 

במשחקים האולימפיים בריו 2016 נחקק רגע תקשורתי זכור במיוחד כאשר השחיינית הסינית פו יונוהאי  יצאה מהמים ממשחה השליחות כשהיא אוחזת בבטנה ונאנקת מכאבים. כשהמראיינת שאלה אותה מה קרה היא התנצלה על ההופעה החלשה שלה וענתה בפשטות שקיבלה מחזור ערב קודם לכן , ולכן לא שחתה היטב כפי שהייתה צריכה, והרגישה שהיא אכזבה את חברותיה לנבחרת. תשובתה הכנה והפשוטה של פו יונהאי עוררה  סערה תקשורתית מאחר ששברה לראשונה את מחסום השתיקה של ספורטאיות סביב המחזור החודשי. בסין, בה השיח על מחזור נתפס כטאבו, אנשים רבים אף האשימו אותה בשקר, משום שלא האמינו שאישה יכולה לשחות במהלך המחזור החודשי, ולא הכירו את השימוש בטמפון. האמירה שלה גלשה הרבה מעבר לספורט וגרמה לנושא לעלות לדיון ציבורי במדינה שלה.

אצלנו בארץ השיח על המחזור אמנם אינו מהווה טאבו כה חמור כמו בסין, אך עדיין מעורר מבוכה וחוסר ידע, בעיקר בקרב ילדות ונערות צעירות שנמנעות מלדבר עליו.  העובדה הזו מקבלת משמעות נוספת  כשמדובר בספורטאית צעירה שקיבלה לראשונה ווסת, ומרוב חששות נמנעת מלהגיע לאימונים או תחרותיות.

מה ניתן לעשות כדי לסייע לאותן נערות להישאר בספורט?

בל הירש, מאמנת שחייה של נערות בגילאים 10-14, ושחיינית תחרותית בעצמה, משתפת מניסיונה הרב בנושא.

1. צרו קשר פתוח עם האימהות של הספורטאיות

"ראשית, כדאי ליצור קשר פתוח עם ההורים ובעיקר עם האימהות, כך שהן יוכלו לשתף את המאמנ.ת במה שעובר על ביתם, וכך המאמנת או המאמן יוכלו  לשים ולהתחשב במתאמנת בהתאם.

חשוב לגרום למתאמנות להרגיש בנוח לשתף את המאמנ.ת, דרך שיחות קבוצתיות ואישיות לאורך השנה, שבהן תודגש האכפתיות כלפיהן לא רק בתחום הספורטיבי, אלא גם בחייהן האישיים, ובכך הפיכת דמות המאמנ.ת למקום בטוח ונוח לשיתוף. מאמנים גברים שמתקשים ליצור קשר פתוח כזה עם המתאמנות, יכולים להיעזר באישה מהסגל או לקבל כלים מהרצאות של ארגונים שונים.

2. הורידו את הלחץ סביב הווסת והמחזור החודשי

דבר נוסף שחשוב לעשות הוא להוריד את  הלחץ סביב הנושא. כלומר, אם המחזור החודשי מקשה על ספורטאית לתפקד כרגיל בשגרת האימונים והתחרויות, עדיף שלא ללחוץ עליה להתאמן  כרגיל או לנסות להשתמש בטמפון, כי זה עלול לגרום לה לפרוש מהתחום. עדיף לספוג האטה לתקופה מסוימת בצעירותה, כדי להרוויח אותה כספורטאית שתישאר לטווח ארוך, ובינתיים להביע הבנה כלפיה, לאפשר לה לנוח כשהיא מרגישה צורך ולתת לה תרגילים חלופיים (למשל תרגילי יבשה עבור שחייניות או תרגילי בית שיכולה לעשות בקצב שלה). "חשוב לא ללחוץ עליהן, לתת להן במקום אימוני כשר יבשים, להגיד להן אולי תבואי ותנסי, תראי איך את מרגישה ואם זה לא מרגיש בנח אז תצאי. כשהן לחוצות , הן בוכות וחרדות לכך שהן יצטרכו לפרוש מהשחייה ולא מצליחות לעשות את זה, אבל ברגע שנוצר שיתוף פעולה עם הילדות והאימהות הן מתחילות להרגיש בנח להיפתח לאט לאט, ובסופו של דבר הן ניגשות ביוזמתן לאימהות שלהן כדי שיעזרו להן לנסות ללמוד איך להשתמש בטמפון."

"חשוב לא ללחוץ עליהן, לתת להן במקום אימוני כשר יבשים, להגיד להן אולי תבואי ותנסי , תראי איך את מרגישה ואם זה לא מרגיש בנח אז תצאי . כשהן לחוצות , הן בוכות וחרדות לכך שהן יצטרכו לפרוש מהשחייה ולא מצליחות לעשות את זה, אבל ברגע שנוצר שיתוף פעולה עם הילדות והאימהות הן מתחילות להרגיש בנח להיפתח לאט לאט , ובסופו של דבר הן ניגשות ביוזמתן לאימהות שלהן כדי שיעזרו להן לנסות ללמוד איך להשתמש בטמפון. "

בל הירש, מאמנת שחייה לילדים ונערות

3. עודדו את הספורטאיות לשוחח זו עם זו על הנושא

 

הטיפ האחרון הוא לעודד את השחייניות לשוחח זו עם זו משום, שלא תמיד קל לדבר על הנושא עם מאמן.

"ברגע שגם השתיים שלוש בנות הראשונות כבר בוגרות יותר בקבוצה עברו את זה, את הניסיון והתמודדו עם זה, אז גם באישור שלהן, שאלתי אם זה בסדר שנשתף את הבנות הצעירות יותר וככה גם יצרתי את השיתוף פעולה ביניהן בעצם את השיח הזה, שפתאום שחיינית קצת יותר בוגרת בשנה-שנתיים לא הרבה, ליוותה שחיינית יותר צעירה ואם זה בתחרות פתאום שהיא צריכה ללכת לשירותים אז היא באה איתה והרגיעה אותה וזה מאוד עזר להתמודדות שלהן."

בל מתארת פיתרון יצירתי במיוחד שעשתה בו שימוש כשחיינית בוגרת כשהשתתפה במכנה אימונים עם שחייניות צעירות." ראינו שהרבה שחייניות צעירות בכלל לא יודעות להשתמש בטמפון, וזה מנע מהן להשתתף באימונים בזמן הווסת. אז כדי ללמד אותן לקחנו טמפונים וטבלנו אותן במים וכך הראנו להן כיצד הטמפון עובד . זה הפך את כל הנושא להרבה יותר קליל, וכך הן גם הרגישו יותר בנושא לדבר על הנושא ולהתייעץ איתנו השחייניות הבוגרות."

הדבר  החשוב ביותר הוא לא להתעלם מהנושא, כי זו לא שפעת זמנית שתחלוף, אלא דבר שיחזור ועדיף שיקבל מענה מתאים, גם עבור רווחתה האישית של הספורטאית וגם עבור הישגיה הספורטיביים.

bottom of page